Merih Forum

Tam Versiyon: MicroLED Ekranların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
[Resim: MicroLED-ekran-640x382.jpg]




MicroLED’ler, çok uzak olmayan bir gelecekte büyük ekran TV’lerde LCD’leri ve OLED’leri değiştirme potansiyeline sahiptir. Gelişmekte olan bir ekran teknolojisinin bir parçası haline gelmiştir.
MicroLED  olan ekranlar OLED’lerle aynı mükemmel siyahı renk kalitesi sağlayabilirler, ancak yanma tehlikesi olmadan diğer ekran teknolojilerinden yüksek parlaklık imkanı sağlamaktadır. Konsept olarak basit olsa da, microLED’leri kullanan TV’lerin üretimi, şimdi anlamlı bir şekilde aşılmaya başlayan bazı zorlukları ortaya çıkıyor.


MicroLED ve OLED arasındaki büyük fark nedir?

Yapımlarının ötesinde, OLED, MicroLED ve hatta LED TV’ler arasında bazı farklılıklar var.

OLED ve LED setlerini karşılaştırarak başlayalım. OLED televizyonlar, önceki televizyon teknolojilerinin bazı dezavantajlarının üstesinden gelmeyi başarmıştır. Örneğin, OLED ekranlar mükemmel siyah seviyelerine ve kontrastına sahiptir. OLED’de bir arka ışık olmadığı için, her bir diyot aslında siyah olabilir; hiçbir şekilde ışık üretmediği bir durumda olabilir.
[Resim: MicroLED.jpg]
Bunun ötesinde, bu setler LED’lerin aksine neredeyse mükemmel bir izleme açısına sahiptir.  Pikseller televizyonunuzun cam yüzeyine o kadar yakındır ki, izleme açınız geçmiş teknolojilerden çok daha iyidir. Ek olarak, OLED teknolojisi çalışmak için daha az enerji çeker.

OLED’lere bakarken, bazı küçük dezavantajları var. En büyük dezavantajı, OLED ekranların yanma üretebilmesidir. Statik görüntüler ekranda uzun süre kalırsa (ekranın köşesinde statik UI öğelerine sahip oyunlar veya kanal logoları gibi), ekranda kalıcı olarak “gölgeli” bir biçimde görünürler.
MicroLED Ekranların Dezavantajları
  • MicroLED’ler hayatımızda birçok uygulamada kullanılan aynı LED’lerin mikroskopik ölçekli versiyonlarıdır aynı galyum nitrür teknolojisine ele almıştır.

  • MicroLED boyutları 100 mm’den küçük veya geleneksel bir LED kalıbından yaklaşık iki kat daha küçüktür. Bazı microLED’ler bir tarafta 3 mm kadar küçüktür.

  • Düşük enerjili uygulamalar olan sanal gerçeklik kulaklıkları ve akıllı saatler gibi cihazlarda microLED’lerin kullanımı üzerine yapılan araştırmalar 1 yıldır devam etmektedir.

  • Ancak büyük ekran TV için düz panel ekran oluşturmak çok daha fazla LED gerektirir; örneğin, 4K, 3840 × 2160 piksel ekran için her piksel için bir kırmızı, mavi ve yeşil LED yaklaşık 25 milyon gerekir.

  • Kırmızı-yeşil-mavi renkte olan mikroLED’ler, ile ekranı oluşturmak için entegre edilen modüllere gruplanır. Milyonlarca microLED içerebilen modüller üretile bilmeli ve daha sonra hasar görmeden ekran arka paneline yerleştirilmelidir.

  • Ömrü tahminleri 100.000 saat kadar yüksektir ve kesinlikle teorik olarak mümkün olsa da, bunun elde edilme derecesi görülmeye devam etmektedir.

  • Renk filtrelemesi gerekmediğinden, microLED’lerin bir başka çekici özelliği OLED’lere kıyasla daha fazla parlaklıktır.

  • Bu, ince film transistörlü LCD, OLED ve microLED ekranların yapısının bir karşılaştırmasıdır.
Üretim Sürecindeki Dezavantajları
  • Her bir LED’in, daha sonra özel alma ve yerleştirme ekipmanı kullanılarak değiştirilen başarısız birimleri tanımlamak için ayrı ayrı doğrulanması gerekir.

  • Led için test ve bakım-onarım işlemi birkaç saat sürebilirken, microLED’leri arka panele aktarma işlemi günler bazı zamanlar haftalar boyunca sürebilmektedir.

  • İlişkili devrenin fiziksel boyut sınırlamaları nedeniyle pikseller arasındaki daha küçük boşluğu içerir.

  • Bu sınırlama ise bir microLED ekranın genel boyutlarının ne kadar küçük olabileceğini belirler, potansiyel pazarı doğrudan etkiler çünkü çoğu tüketici, daha pahalı ve daha fazla yer kaplayan duvar boyutlu ekranlar yerine daha küçük TV’ler istemektedirler.

  • Bu araştırmaya kuantum noktalarının dahil edilmesi, imalat karmaşıklığını azaltmanın bir yolu olarak gözlemlenmektedir. Kırmızı-yeşil-mavi kombinasyon pikselini, Kırmızı kuantum noktası ve yeşil kuantum noktası içerecek üç mavi LED içeren bir piksel ile değiştirmesidir.