Merih Forum Bilgisayar /yardım Sistem / Donanım / Güvenlik Nükleer Santral ve Nükleer Enerji

  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nükleer Santral ve Nükleer Enerji

 
#1

[Resim: N%C3%BCkleer-Santral-ve-N%C3%BCkleer-Ene...40x384.jpg]
Nükleer Enerji Nedir?
Nükleer enerji, bir atomun çekirdeğindeki enerjidir. Oldukça tehlikeli olmasından dolayı son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Atomlar evrendeki her nesneyi oluşturan, küçük parçacıklardır. Bu parçacıkları yani atomları bir arada tutan inanılmaz bir enerji vardır. Bu enerjiden elektrik elde etmek mümkündür, fakat bunun için atomların arasındaki enerji serbest bırakılmalıdır. Bu işlem nükleer füzyon ve nükleer fisyon olarak ikiye ayrılır.
Nükleer füzyonda, atomlar birleştirilir ve böylece atomlardan daha büyük bir atom oluşturulmaya çalışılır. Bu şekilde atomlar bir araya gelince enerji açığa çıkar. Nükleer fisyonda ise atomlar; daha küçük atomlar oluşturmak için enerji açığa çıkarır. Bu sayede daha küçük atomlar elde edilir. Nükleer santrallerde bu yöntem kullanılarak elektrik üretilir.
Nükleer Santral Nedir?
Nükleer santral, elektrik enerjisi üretmede radyoaktif madde kullanılan bir sistemdir. Nükleer santrallerde yakıt olarak radyoaktif madde kullanılması sebebi ile taşıdığı risk oldukça fazladır.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde nükleer santral sistemlerinin kurulumu hala devam etmektedir ve bu durum da, hakların tepkisini çekmektedir. Çünkü nükleer santrallerde meydana gelebilecek olası bir sızıntı ya da kaza, sadece nükleer santralin bulunduğu ülke insanları için değil; tüm dünya insanları ve canlıları için zarar verici olacaktır.
Dünya tarihinde yaşanmış olan nükleer santral kaza ve sızıntıları bulunmaktadır. Bu kaza ve sızıntılar, milyonlarca insanın ölmesine ve sakat kalmasına neden olmuştur. Nükleer kaza olan topraklarda bulunan tüm canlılar zarar görmüştür ve kazadan çok uzun süre sonra bile engelli doğumlar gerçekleşmiştir. Tüm bu sebepler nedeni ile nükleer santraller her ne kadar yarar sağlıyor olsa da olası zararı tüm ekosistemi etkileyeceği için dünya halkı tarafından pek desteklenmemektedir.
Nükleer Santral Çalışma Sistemi
Nükleer santral sistemleri, elektrik üretmek için kurulur ve bu sistemlerde yakıt olarak radyoaktif maddeler kullanılır. Bu sistemlerde elde edilen enerjiye de nükleer enerji denmektedir.
Nükleer enerji, tüm dünya bazında kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 17lik kısmını karşılamaktadır ve dünya çapında üretim yapan, toplamda 400 nükleer santral sistemi bulunmaktadır. Bu sistemlerin çoğunluk kısmı Amerika’da yer almaktadır.
Nükleer santral sistemleri, uranyum ile çalışmaktadır ve bu madde, nükleer santralin ana maddesidir. Bu ana maddenin parçalanması sonucunda, yüksek miktarda enerji elde edilir. Böylelikle, uranyum fisyon tepkimesine girer. Fisyon tepkimesi; atomun iki ya da ikiden fazla çekirdeğe bölünmesi anlamına gelmektedir. Nükleer santrallerde, fisyon tepkimesi sonucu elde edilen yüksek enerji su buharlarını oldukça yüksek sıcaklığa kadar ısıtır ve bu şekilde oluşan buhar, elektrik jenaratörü türbinlerine aktarılır. Son oolarak türbinlere aktarılan buhar, türbin şaftını çevirerek elektriğin üretilmesi sağlanır. Nükleer santral sisteminin çalışması bu şekildedir.
Nükleer Reaksiyonlar- Radyasyon ve Hasarlar
Nükleer Reaksiyonlar neden olur sorusunun cevabı, atomun çekirdeğindeki değişiklikler dolayısıyla, atomun kendisinde de bazı değişimler olmasıdır. Normal kimyasal reaksiyonlardan farklı olarak nükleer reaksiyonlarda, elementlerin farklı bir izotop ve ya tamamen farklı bir elemente dönüştürülmesi görülür.
İki türlü reaksiyon vardır. Birinci de çekirdeğin içindeki radyasyon yayan radyoaktif bağların bozulmasıdır. İkincide çekirdek ve ya bir nükleer partikülün (örneğin bir proton vs.) başka bir çekirdek ya da partikül ile çekilmesi bunun sonucunda aralarında “bilardo topu” denilen çarpma olayının yaşanmasıdır.

Bu reaksiyonlardan dolayı radyasyon denilen insan sağlığına ciddi zararları olan ve çoğu durumda ölümcül olan gaz açığa çıkar. Oluşabilecek hasarlar ise, öncelikle radyasyon yanıkları ve radyasyon zehirlenmesidir.
Maddi kayıplara da yol açar fakat ölümcül bir nitelik taşıdığından maddi kayıplar genelde geri planda kalır. Radyasyon zehirlenmesine ve ya nükleer patlamaya maruz kalan kişiler patlamanın yaşandığı alana çok yakınlarsa eğer, orada vücutları parçalanır ya da anında ölümlerine sebep olacak kadar ciddi yanıklarla hayatlarını kaybederler. Geçmiş kazalarda bunların birçok örneği vardır.
Genellikle maliyeti azaltmak adına kalitesiz malzeme kullanma ya da fiyatı düşürmek için güvenlik önlemlerinden kaçma gibi ufak hatalar yüzünden büyük kazalar yaşanır. Oldukça dikkat edilmesi gereken önemli be ciddi bir iştir. Açığa çıkan bir gaz söz konusu olduğundan kaçmak saklanmak fayda değildir ve açığa çıka gaz atmosferde gezdiğinden çok uzak yerlerde bile bu tür kazaların etkileri ciddi şekilde görülür.
Nükleer Enerji Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Nükleer Enerji Avantajları:
Artı yönleri, kömür, gaz ve diğer elektrik üretim tesislerine bakıldığında sera gazı salınımı bakımından oldukça düşük fiyatlıdır ve kömür gaz gibi karbondioksit benzeri gazlar yayma konusunda daha temizdir.
Nükleer enerjinin bir diğer avantajlı özelliği ise inanılmaz yüksek güç çıkışı vardır böylece, tüm şehir ve endüstriyel ihtiyaçlar tek bir reaktörle karşılanabilir.

Nükleer enerjinin en önemli yararlarından biri de fosil yakıtlara dayanmıyor olmasıdır.
Petrol ve gaz maliyetleri nükleer enerjiyi etkilemez. Bir diğer önemli özelliği ise. nükleer enerji çok az yakıt ile çok fazla enerji üretebilir. Bu yüzden diğer enerji kaynaklarına göre daha uzun ömürlüdür.
Nükleer Enerji Dezavantajları:
Nükleer enerjinin eksileri ise yıllar içinde meydana gelen kazalara çok az rastlanmasına rağmen, etkileri inanılmaz büyük ve  yıllarca süren etkiler bırakmaktadır. Birçok insan bundan dolayı korkuyor.
Normal bir nükleer enerji santrali yılda yaklaşık 20 metrik ton kullanılmış nükleer yakıt üretmektedir. Sorun şudur ki, harcanan bu yakıt normal saklama koşulları ile saklanacak bir şey değildir.
Çok tehlikeli radyoaktif bir madde olduğundan oldukça üst düzey güvenlik önlemleri ile muhafaza edilmelidir. Depolama işlemi oldukça maliyetli bir iştir.
Ağır miktarlarda özel tasarımlı depolama alanları gereklidir. Bir diğer dezavantajı ise yüksek ön ve son aşama maliyetidir. Yeni bir tesisin inşası 5 – 10 yıl arası sürebilir. Bu inşa süresi içinde milyonlarca dolar harcanır.
Bu açıdan maliyeti zor bir iştir. Bunların dışında nükleer santraller terör saldırıları için de kullanıldığından insanların bundan dolayı da kafalarında birçok soru işareti oluşuyor. Kısacası birçok avantajı yanında eğer dikkat edilmezse birçok ciddi tehlikeye inanılmaz facialara neden olur.
En önemlisiyse maliyet konusunda ucuza kaçmamalı, en iyi en kaliteli ürünler ve en güvenli tasarımlar yapılması gibi tedbirler alınmalıdır. Alınacak bir iki ufak önlem tüm insanlığı etkileyecek kazaları önler.



Bul
Alıntı


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar):
1 Ziyaretçi

   
Türkçe Çeviri: Emre KRMN, Kodlayanlar MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.  



Merih Forum® bilgi paylaşım platformu. 2015-∞ Tüm hakları saklıdır.