• 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Varistör Nedir?

 
#1

[Resim: VAR%C4%B0ST%C3%96R-NED%C4%B0R-640x385.jpg]
Bir varistör, her iki terminal arasındaki voltaj düşük olduğunda elektrik direncinin yüksek olması ve voltaj belirli bir seviyeden yüksek olduğunda elektrik direncinin hızla düşmesi özelliğine sahip iki elektrotlu elektronik bir bileşendir. Ayrıca, akımın cihazdan akmasına izin veren voltaj-akım karakteristiklerine sahip doğrusal olmayan bir direnç elemanı olarak da adlandırılır.
Elektrikli ve elektronik cihazı aşırı gerilim geçişlerinden korur, iki terminalli bir yarı iletken cihazdır ve direnci giriş voltajına bağlıdır, pasif iki terminalli bir yarı iletken cihazdır. Varistör, voltaj kelepçesi ile aşırı gerilim koruması sağlar.
Varistör kelimesi, VARI özellikli direnç varistörü kelimesinin oluşturduğu direnç değerini, üzerindeki voltajdaki değişiklikle otomatik olarak değiştirebilir. Varistörler, elektronik ve elektrik devrelerindeki yarı iletken cihazları ani yüksek voltajlardan korumak için bir baypas olarak kullanılır veya yarı iletken cihazları korumak için kullanılır. Varistör, anormal voltaj emilimine ve yıldırım dalgalanmasına (yıldırım dalgalanması) karşı bir koruma elemanı olarak büyük bir etkiye sahiptir.
Varistör Nasıl Çalışır?

Varistörler, voltaj arttıkça dirence düşen doğrusal olmayan iki elemanlı yarı iletkenlerdir. Gerilim bağımlı kayıt cihazları genellikle hassas devreler için aşırı gerilim koruyucu olarak kullanılır. Voltaj dalgalanmalarına yıldırım düşmeleri ve elektrostatik deşarj neden olabilir. Varistörler, yüksek bekleme direncinden düşük iletken dirence hızla hızla geçerek devreyi yüksek enerji voltajı geçici akımlarından koruyacaktır.
Varistörün Yapısı
Daha sonra seramik bir malzemeye preslenecek olan silikon karbür veya metal oksit kristalleri kullanılarak oluşturulur. Cihazın elektriksel karakteri sağlanan sıcaklığa ve daha iyi elektriksel temaslar için atmosferik koşullara bağlıdır, kontaklar gümüş ve bakır ile metalize edilir. Metal oksit varistörü, voltaja bağlı bir dirençtir ve direnç malzemesi metalik bir oksit tir.
Varistör kullanırken alınması gereken önlemler nelerdir?
  • Sıcaklığı nominal çalışmalarını aşan yerlerde varistör kullanmayın.

  • Doğrudan güneş ışığı veya ısıtma nesnesi nedeniyle sıcaklığa maruz kalmayacak.

  • Doğrudan hava veya akıntıya maruz kalan nemli yerlerde kullanılmamalıdır.

  • Varistörler toz, tuz sisi veya aşındırıcı gazla dolu yerlerde kullanılmamalıdır.

  • Çözücü veya çözücü olan tiner ve aseton gibi elementlerin varistörlerin dış kaplaması bozar.

  • Varistörleri yoğun titreşimlere, darbelere veya basınca maruz bırakmayın.

  • Nominal maksimum enerjiyi aşan tepe akımını uygulamayın.
Varistörün Özellikleri
Voltaja bağlı direnç, uygulanan voltaja bağlı olarak doğrusal olmayan değişken bir dirence sahiptir. Empedans nominal yük koşullarında yüksektir, ancak bir voltaj eşiği, arıza voltajı aşıldığında keskin bir şekilde düşük bir değere düşecektir. Devreleri aşırı geçici gerilimlere karşı korumak için kullanılırlar.
Devre yüksek voltaj geçişlerine maruz kaldığında, varistör geçici voltajı iletmeye başlar ve gelen voltajın güvenli bir seviyeye kelepçelenmesi, devreyi koruyarak kısmen dalgalanır ve kısmen emilir. Varistörler, 1-100 mikrosaniye sırasında yüksek geçici gerilim dalgalanmaları durumunda kısa süreli koruma için faydalıdırlar, ancak geçici darbe enerjisi çok yüksekse ve mutlak maksimum değerleri önemli ölçüde aşarsa, sürekli dalgalanmalarla başa çıkmak için uygun değildirler. eritin, yakın veya patlayın.
Varistörün Uygulamaları Nelerdir
Varistörler birçok avantaja sahiptir ve ev aletlerinden ve aydınlatmadan Endüstriyel yüksek enerjili AC koruma veya DC güç hatlarında endüstriyel ekipmanlara kadar şebeke geçici geçişlerinin bastırılması için birçok farklı uygulama türünde kullanılabilir. Varistörler, transistörlerin, Mikroişlemci koruması MOSFET’lerin ve tristör köprülerinin korunması için doğrudan şebeke kaynaklarına ve yarı iletken anahtarlara bağlanabilir. Varistörler çok çeşitli uygulamalara sahiptir.
Varistör Çeşitleri Nelerdir
Metal oksit varistörü (MOV)
Metal Oksit Varistör veya MOV , mükemmel geçici gerilim bastırma sağlayan voltaja bağlı, doğrusal olmayan bir cihazdır. Metal Oksit Varistör, çeşitli elektronik cihazları ve yarı iletken elemanları anahtarlama ve indüklenen yıldırım dalgalanmalarından korumak için tasarlanmıştır.
Metal oksit varistör, iki metal plaka arasında kumlanmış diğer metal oksitlerin bir matrisinde seramik bir çinko oksit tanecikleri kütlesi içeren en yaygın varistör türüdür. Her bir tane ile komşusu arasındaki sınır, akımın bir yönde akmasına izin veren bir diyot birleşimi oluşturur.
Rastgele oluşan tanelerin kütlesi, her bir çift diğer birçok çiftle paralel olarak, arka arkaya diyot çiftleri ağına elektriksel olarak denktir. Elektrotlara küçük bir voltaj uygulandığında, sadece küçük bir akım akar ve buna diyot bağlantılarından ters sızıntı neden olur. Büyük bir voltaj uygulandığında, termiyonik emisyon ve elektron tünellemesi ile büyük akım akışının birleşimi nedeniyle diyot bağlantısı kopar. Bu davranışın sonucu, MOV’un düşük voltajlarda yüksek dirence ve yüksek voltajlarda düşük dirence sahip oldukça doğrusal olmayan bir akım voltajı karakteristiğidir. En yaygın varistör tipi metal oksit varistör veya MOV’dur.
Silisyum karbür varistör
Metal oksit varistör piyasaya sürülmeden önce bu bileşenler silikon karbür kullanılan en yaygın kullanılan varistördü. Yüksek güç ve yüksek voltaj uygulamalarında yoğun olarak kullanılmıştır. Bu cihazın önemli bir dezavantajı, önemli bir bekleme akımı çekmeleridir, bu nedenle bekleme güç tüketimini sınırlamak için bir seri boşluk gereklidir.



Bul
Alıntı


Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Kondansatör (Kapasitör) Nedir? Ne İşe Yarar, Çeşitleri koray 1 1,146 03-12-2021, Saat: 14:53
Son Mesaj: maho99
  Direnç Nedir? Direnç Renk Kodları, Hesaplama ve Çeşitleri koray 1 1,322 03-12-2021, Saat: 14:05
Son Mesaj: maho99
  Röle Nedir? Nerelerde Kullanılır? – Röle Çeşitleri koray 1 2,279 25-04-2020, Saat: 20:18
Son Mesaj: KAY
  Mikrodenetleyici ve Mikroişlemci Nedir? Mikrodenetleyici Programlama koray 0 1,117 25-04-2020, Saat: 01:58
Son Mesaj: koray
  LED Nedir? Tüm LED Çeşitleri ve Özellikleri koray 0 968 25-04-2020, Saat: 01:52
Son Mesaj: koray

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar):
1 Ziyaretçi

   
Türkçe Çeviri: Emre KRMN, Kodlayanlar MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.  



Merih Forum® bilgi paylaşım platformu. 2015-∞ Tüm hakları saklıdır.