Merih Forum Programlama ve yazılım algoritmalar programlama Wamp Server Kurulumu Resimli Anlatım

  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wamp Server Kurulumu Resimli Anlatım

 
#1

WAMP Server kurulumu yaparak Windows işletim sistemli masaüstü bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı bir web geliştirme ortamına dönüştürebilirsiniz.


WAMP Server programı Windows localhost çalışmalarınızda XAMPP programına iyi bir alternatiftir.  Apache Web Sunucusu, MySQL Veritabanı Sunucusu, PHP yorumcusu ve PhpMyAdmin kurulumlarını tek paket ile yapmanızı sağlar.
WAMP Server ayrıca tüm bu programların ayar ve yönetimini tek arayüz üzerinden kolayca kontrol edilmesini sağladığı için oldukça çok kullanılır. WAMP Server Nedir başlıklı yazıda bu bileşenler ve işlevleri kısa bilgi bulabilirsiniz.
Adım adım resimlerle destekleyerek WAMP Server kurulumu anlatmaya çalıştığımız bu makale ile kolayca WAMP Server kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu kurulumda Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayar kullanılmıştır. Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemleri için uygulanabilir.


WAMP Server programı indirme


Öncelikle WAMP Server geliştirici sitesi olan http://www.wampserver.com/en/ adresine gidin.  Kurulum dosyasını sadece bu adresten indirmenizi öneririm. Sitenin orijinal yayın dili Fransızcadır.
Menüden “Download” öğesine tıklayın.


[Resim: wamp-server-kurulumu-indirme-sayfas%C4%B...6.png.webp]



WAMP Server kurulumu yapmak için indirme ana sayfası görüntüsü
WAMP Server 32 bit ve 64 bit işletim sistemleri için ayrı versiyonlar sunar. Bu aşamada bilgisayarın işletim sistemine uygun olan versiyonu seçin ve indirin. Ayrıca SourceForge/projects/WampServer/ adresinden WAMP Server eski sürümlerine ulaşabilirsiniz.



[Resim: wamp-server-kurulumu-indirme-sayfas%C4%B...1.png.webp]


wamp server kurulumu indirme sayfası uyarısı

Uygun versiyonunun indirme bağlantısına tıkladığınızda bir uyarı ekranı açılacaktır. Bu ekranda “download directly” bağlantısını bulun ve tıklayın. Ayrıca Microsoft Visual C/C++ Redistributable güncellemelerini almanız gerekir. Bu güncellemeler olmadan Wamp çalışmayacak yada kararsız çalışacaktır.


[Resim: wamp-server-kurulumu-indirme-sayfas%C4%B...9.png.webp]


wamp server kurulumu indirme sayfası sourceforge yönlendirmesi

Kurulum dosyaları sourceforge.net adresinde barındırıldığı için bu adrese yönlendirileceksiniz ve indirme otomatik başlayacak. Siteye yada bilgisayarınıza bağlı bir sebepten otomatik indirme başlamazsa manuel indirmeyi deneyin. Kurulum dosya boyutu ~200 MB civarındadır. Dosyayı indirdikten sonra kuruluma başlayabilirsiniz.


WAMP Server programı kurulumu


İndirme tamamlandıktan sonra kurulum dosyasına çift tıklayarak açın. Bilgisayarınız muhtemelen yönetici onayı isteyecektir gerekli onayı verin. Kurulum çalışınca bizi karşılayan ilk ekran dil seçimi ekranı olacaktır.


[Resim: wamp-server-kurulumu-dil-se%C3%A7imi.png.webp]


İngilizce ve Fransızca dil seçenekleri mevcuttur. İstediğiniz dili seçip “Ok” düğmesine tıklayın.

[Resim: wamp-server-kurulumu-kullan%C4%B1c%C4%B1...s-onay.png]


wamp server kurulumu kullanıcı lisans onay
Lisans şartlarını onaylamanızı isteyecektir. Kuruluma devam edebilmek için “I accept the agreement” seçeneğini işaretleyin ve “Next” düğmesine tıklayın.



[Resim: wamp-server-kurulumu-windows-paket-uyar%...%C4%B1.png]


wamp server kurulumu windows paket uyarısı
Bir bilgi ekranı açılacaktır. Bu aşamada Visual C++ Paketleri gerektiğine dair uyarılar mevcuttur. Kurulumun belkide en önemli aşaması burasıdır. Çünkü istenen paketler bilgisayarınızda bulunmuyorsa WAMP Server’ ı kullanamazsınız. Öncelikle bu paketleri kurmalısınız. Microsoft Visual C/C++ Redistributable paketlerine sahipseniz “Next” düğmesine tıklayın. Değilseniz öncelikle bu paketleri kurun.



[Resim: wamp-server-kurulumu-klas%C3%B6r-se%C3%A7imi.png.webp]



wamp server kurulumu klasör seçimi
Şimdi kurulumun yapılacağı klasörü seçmelisiniz. Ön tanımlı olarak “C:wamp” klasörünü oluşturur ve kullanır. Ancak başka bir disk üzerindeki klasörüde seçebilirsiniz. “Next” düğmesine tıklayın.



[Resim: wamp-server-kurulumu-men%C3%BCye-ekleme.png.webp]



wamp server kurulumu menüye ekleme
Windows menüsüne eklemek için isim belirlemenizi isteyecektir. “Next” düğmesine tıklayın. Ön tanımlı bırakabilir yada istediğiniz bir isim girebilirsiniz.



[Resim: wamp-server-kurulumu-haz%C4%B1r-ekran%C4%B1.png.webp]



wamp server kurulumu hazır ekranı
Kuruluma hazır olduğunuzu açıklayan bu ekrana eriştiğinizde “Install” düğmesine tıklayın.




[Resim: wamp-server-kurulumu-kuruluyor.png.webp]



wamp server kurulumu kuruluyor
Bir süre kurulan dosyaların isimlerinin aktığı ve kurulumun ne aşamada olduğunu gösteren bir çubuk göreceksiniz.


[Resim: wamp-server-kurulumu-taray%C4%B1c%C4%B1-...i.png.webp]


wamp server kurulumu tarayıcı seçimi
Bir süre sonra bir onay penceresi açılacaktır. Ön tanımlı yapmak istediğiniz internet tarayıcısını seçmenizi isteyecektir. Tavsiyem “Hayır” düğmesine tıklamanız ve kuruluma devam etmenizdir isterseniz “Evet” düğmesine tıklayarak istediğiniz tarayıcının .exe dosyasını kuruluma tanıtın.


[Resim: wamp-server-kurulumu-son-uyar%C4%B1.png]


wamp server kurulumu son uyarı
Bir uyarı penceresi daha açılacaktır. PhpMyAdmin ve şifreleri üzerine bir mesaj penceresidir. Bu uyarıda MySQL server a ait kullanıcı adınızın “root” olarak tanımlanacağı ve şifresinin olmadığını söylemektedir. Yani PhpMyAdmin ilk girişinizde istenen kullanıcı adı kısmına “root” yazmanız ve şifre kısmını boş bırakmanız gerekmektedir. “Next” düğmesine tıklayın.



[Resim: wamp-server-kurulumu-bitti.png.webp]


wamp server kurulumu bitti
Kurulumun son ekranında kurulumun tamamlandığına dair bir mesaj ekranı açılacaktır. “Finish” butonuna tıklayın ve kurulumu tamamlayın.


WAMP Server kurulumu sonrası çalıştırma


Aşamaları hata almadan bitirdiğinizde WAMP Server kurulumu tamamlanmış ve kullanıma hazır hale gelmiş olur. Programlarınız arasından bularak çalıştırabilirsiniz. Sistem tepsisinde yeşil renkli WAMP Server ikonunu görmeniz gerekir.


[Resim: wamp-server-sistem-tepsisinde-%C3%A7al%C...3.png.webp]


wamp server sistem tepsisinde çalışıyor
Son olarak tarayıcınıza “http://localhost” yazarak test edin, aşağıdaki ekran görüntüsüne benzer bir sayfa görüyorsanız kurulumu başarılı olarak tamamlamışsınız demektir. Şimdi ihtiyaçlarınıza göre düzenleme ve denemelere başlayabilirsiniz.


[Resim: wamp-server-localhost-ekran%C4%B1-1024x553.png.webp]


wamp server localhost ekranı

WAMP Server kullanımı


WAMP Server kullanımı oldukça basittir. Tüm modülleri sistem tepsisinde bulunan ikona tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Öncelikle “C:wamp” yada kurulumu yaptığınız klasöre giderek alt klasörleri incelemekle işe başlayın. “C:wamp/www” isimli klasör Apache sunucusu tarafından localhost üzerinden yayınlanacak dosyaların bulunması gereken yerdir. Test etmek istediğiniz HTML yada PHP dosyalarını “www” klasörüne yüklemeniz gerekir.

Tarayıcıların bir alanda önce index.html yada index.php dosyalarını görüntülediğini unutmayın. Bu sebeple www klasörü içeriğini başka bir klasöre kopyaladıktan sonra silebilirsiniz yada “deneme” isimli bir klasör oluşturup PHP dosyalarınızı burada oluşturabilirsiniz. Bu durumda http://localhost/ yerine http://localhost/deneme/ yolunu kullanmanız gerekir.
Denemek istediğiniz PHP veya HTML dosyalarını C:/wamp/www/ yoluna kaydetmeniz gerekir. Dosyalarınızı tarayıcıda görmek için adres çubuğunda http://localhost/ ya da http://127.0.0.1/ adresini yazmanız yeterli.
 
İlk dosyanızı oluşturmak için aşağıdaki örnek kodu kullanabilirsiniz. www klasörü içine index.php adında bir dosya oluşturun ve kodu dosyaya kopyalayıp kaydedin.
<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
     <title>PHP Denemesi</title>
  </head>
<body>

<?php
 echo "<p>İlk PHP sayfam!</p>";
 ?>

</body>
</html>

 
Dosyayı kaydettikten sonra localhost adresini ziyaret edin.
Localhost denemelerinde kullandığınız dosyaları düzenlemek için bir editör arıyorsanız Notepad++  ücretsiz metin editörünü kullanabilirsiniz. Daha fazla HTML ve PHP kod örneği için https://www.w3schools.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.


WAMP Server kurulum hataları


wamp server msvcr110.dll hatası ve çözümü


MSVCR100.dll isimli dosya Microsoft Visual C ++, yeniden dağıtılabilir bir parçasıdır. Bilgisayarınızı düzenli olarak güncellemek bu tarz hatalar almanızı önler. Bu dosyanın bilgisayarınızda eksik olması wampmanager.exe nin düzgün çalışamamasına sebep olur. Kullandığınız wamp server sürümü aşağıdaki dosyalardan birine ihtiyaç duyar.
  • Microsoft Visual C/C++ Redistributable 2008 (VC9),
  • Microsoft Visual C/C++ Redistributable 2010 (VC10),
  • Microsoft Visual C/C++ Redistributable 2012 (VC11),
  • Microsoft Visual C/C++ Redistributable 2013 (VC13),
  • Microsoft Visual C/C++ Redistributable 2015 (VC14),
  • Microsoft Visual C/C++ Redistributable 2017 (VC15)

Wamp Server 3.0.6 versiyonu kurmaya çalışıyorsanız hatanın çözümü;
  • Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 4 güncellemesini indirin.
  • İndirme ekranına gelince 32 bit işletim sistemi için x86.exe yi seçin. 64bit için x64.exe yi seçin
  • Dosya otomatik olarak bilgisayarınıza inecektir.
  • Kurulumu yapın,
  • Wamp Server’ ı mümkünse kaldırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • Wamp Server’ ı tekrar kurun ve çalıştırın.

Windows 10 üzerine Wamp Server 3.0.6 kurmak isteyenler msvcr100.dll dosyası bulunamadı hatasında biraz daha sorun yaşayabilirler. Defender kullanıyorsanız SmartScreen erişilemedi hatası almanız olasıdır. Bu durumda  Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 4 kurulumunu yapamazsınız. Çözüm;

  • Windows Defender Güvenlik Merkezine girin,
  • Uygulama ve Tarayıcı Denetimi ayarları içinden Uygulama ve Dosyaları denetleyin kısmını “uyar” olarak değiştirin,
  • Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 4  kurulumunu yapın.
  • Kurulum bitince Uygulama ve Dosyaları denetleyin kısmını “engelle” olarak değiştirin.

Not: msvcr100.dll dosyası bulunamadı hatası çözümü olarak farklı kaynaklarda hazır dosya indirme öneriliyor. Hazır bir dosya indirmeyi denemeyin!


WAMP Server çalışma hataları


WAMP Server hata durumlarını sistem tepsisindeki ikonun rengini turuncu veya kırmızıya çevirerek haber verir.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde ikon turuncu renktedir. Çünkü XAMPP programı çalışmakta ve kendi paketinde bulunan Apache Sunucusu 80 portunu kullanmaktadır. XAMPP ‘ ı kapatıp WAMP Server ı tekrar başlatırsak hata gidecektir. Hataların çoğunluğu Apache 80 portu kullanımı ile alakalıdır.

[Resim: wamp-server-xampp-ile-beraber-hata.png.webp]



wamp server xampp ile beraber hata


Bu hatalar ve çözümleri;
  • 80 portunu kullanan başka bir program olması durumunda hata alırsınız ve WAMP Server daha doğrusu Apache sunucusu devreye giremez. Windows bilgisayarlarda bulunan IIS 80 portunu kullanır bilgisayarınızda kurulu ise IIS’ i devre dışı bırakmalısınız. İhtiyacınız çerçevesinde Apache Sunucusunu farklı örneğin 8080 portu üzerinde çalıştırmaya da ayarlayabilirsiniz. WAMP Server ikonu üzerine sağ tıklayarak “Tools->> Test Port 80” seçeneğini bulup tıklayın. komut istemcisine benzer bir program çalışacak ve 80 portunu test edip kullanan programa ait bilgileri verecektir. PID numarası bilgisi ile ilgili programı öğrenebilirsiniz.
  • Genellikle 64 bit kurulumlarında gerekli olan Windows a ait dosyaların eksikliğinden dolayı kurulum tamamlanamaz. Çözüm: Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 4  64bit versiyonunu kurun.
  • Kurulum için yanlış versiyonu seçerseniz kurulum hatası alırsınız. Çözüm : Bilgisayarınızın işletim sistemine uygun versiyonu (32 yada 64 bit) kurun.
  • Windows 10 WAMP Server Çalışmıyor Hatası: Bu yazı için deneme Windows 10 üzerinde yapıldı. Hata bilgisayarınıza bağlı bir sebepten olabilir. Kurulumun tamamlanmış ancak bileşenlerden birinin devreye girmemesi durumunda sistem tepsisindeki WAMP Server ikonu turuncu, kırmızı bir renkte olabilir. Çözüm :  5.1 wamp server msvcr110.dll hatası ve çözümü başlığına gidin.

WAMP Server kurulumu sonrasında localhost üzerinde çalıştırmak için WordPress kurulumuyapabilirsiniz. Kurulum hataları ile ilgili yardım almak isterseniz yorum ekleyebilir yada iletişim kurabilirsiniz. Hata aldığınız aşamanın ekran görüntüsünü gönderebilirsiniz.




Bul
Alıntı


Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Data Life Engine İle Sıfırdan Film Sitesi Kurulumu Ve İndirme Linkleri kıllıbacak 3 1,274 22-05-2023, Saat: 19:50
Son Mesaj: koray
  Centos Üzerinde GoLang Kurulumu kıllıbacak 0 1,115 23-03-2019, Saat: 23:55
Son Mesaj: kıllıbacak
  XAMPP Kurulumu » Windows » Resimli Anlatım kıllıbacak 0 1,600 04-02-2019, Saat: 00:30
Son Mesaj: kıllıbacak
  NodeJS'de json-server ile REST API Geliştirme blueman 0 2,214 30-08-2017, Saat: 23:46
Son Mesaj: blueman
  OpenSUSE 42.1 LAMP Kurulumu blueman 0 2,180 30-08-2017, Saat: 23:44
Son Mesaj: blueman

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar):
1 Ziyaretçi

   
Türkçe Çeviri: Emre KRMN, Kodlayanlar MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.  



Merih Forum® bilgi paylaşım platformu. 2015-∞ Tüm hakları saklıdır.