30-08-2017, Saat: 21:28
Selamlar. Front-end geliştiricilerin çok iyi bildiği bir konu console’dur. Bütün dillerde yapılabildiği gibi Javascript üzerinde de debug işlemleri yapılabilir.
Aslında debug işlemleri, programlamanın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çoğu yazılımcı zamanının bir bölümünü bug ve sorunları düzeltmek amacıyla harcamıştır. Bu yazıda JavaScript console nesnesi ile debug işlemlerine dair ufak tefek ipuçları paylaşacağım. Bu basit bi tanıtım olacaktır. Daha derinlemesine bilgi için bahsi geçen yöntemlere göz atmanız daha iyi olacaktır.
Assert İşlemi
Bu işlem içim
Kod:
console.assert()
kullanmalısınız.
Kod:
assert()
fonksiyonu mutlaka boolean türünden bir değer almalıdır. Aşağıdaki örnek tam da buna uygundur:
Trace İşlemi
Javascript console’unda log bilgilerini ve bu bilgiler sonucu ortaya çıkan değerleri almak için çokca yöntem mevcuttur. Bunlardan birisi
Kod:
console.trace()
olmakta.
Yukarıdaki işlem size aslında bir adet stack trace döndürecektir.
Tablolar
Evet javascript console’u tablolara da izin vermektedir. Şaşırtıcı gibi ama olmasın . Bu işlemi
Kod:
console.table()
ile yaparız. Tabi bu işlem Object ve array türünden değeri bize sunar. Ayrıca bir de hoş bir tabloyu da önümüze getirir.
Kod:
console.table(
[
{
dil: 'PHP', uzanti: '.php'
},
{
dil: 'Javascript', uzanti: '.js'
}
]
)
Log Tutma
Javascript ile log mesajları oluşturabilirsiniz. Aslında full stack ya da front-end olun fark etmez mutlaka console’da değer döndürmek zorunda kalmışsınızdır. Çünkü bir alert asla ve asla size direkt bilgileri sunmaz.
Bu açıdan bakarsak console’un bize sunduğu loglar bizim için çok değerlidir. Yeri gelmişken kendi hazırladığım ColorLog.js kütüphanesini kullanabilirsiniz. Log mesajlarını renkli olarak alırsınız.
Kod:
console.info("Bilgi Mesajı");
console.warn("Uyarı Mesajı");
console.error("Hata Mesajı");
Yukarıdaki log fonksiyonları ile işimizi görecek şekilde mesajlar üretebiliriz.
Timer’lar
Zaman tutmak bazen önemlidir. Örneğin bir for döngüsünün ne kadar sürede tamamlanacağının bilgisini almak gibi basit bir işlem şöyle gerçekleştirilir.
Kod:
console.time("zamanTut");
for(i = 0; i < 100; i++) {
// işlemler
}
console.timeEnd("zamanTut");
Monitör Etme
Bazen fonksiyonları izlemek isteyebilirsiniz ya da bazı hareketlerin monitörlenmesini isteyebilirsiniz. O zamanlarda iki tür fonksiyon mevcuttur. İlki;
Kod:
monitor()
Fonksiyonu
Bu fonksiyonla bir başka fonksiyonu izlemeniz mümkündür. Örnek;
monitorEvents() Fonksiyonu
Bu fonksiyonla event’lar monitör edilebilir. Bu event’ları zaten hepimiz biliyoruz. Örneğin bu event’lar arasında click yer alıyor.