06-09-2017, Saat: 11:03
Arkadaşlar bir süredir yurt dışıyla birlikte iş yapmayı planlıyordum. En sonunda neler yapayım diye düşündüm. Bir kaç şey buldum tabiki... ama yine de neler yapacağımı tam da bulabildiğimi söyleyemem. Daha önce kısa bir süreliğine Beyaz Rusya ile çalışmıştım. O zamanlarda iplik işi yapıyorduk. En büyük derdimiz de iyi bir Beyaz Rusya nakliye şirketi bulmaktı.
YUGOSLAVYA’NIN dağılmasından sonra kurulan 7 ülke, ekonomik ve siyasi alanda ciddi adımlar atıyor. Bunlardan Slovenya, 1 Mayıs 2004’ten bu yana AB üyesi. Makedonya ve Hırvatistan da 2012’de tam üye olacak. Kişi başı milli geliri 6 bin doları geçen Sırbistan da AB’ye uyum çerçevesinde 350’den fazla yasa çıkardı.
Bosna Hersek ise yüzde 10’la Avrupa’da kurumlar vergisinin en düşük olduğu ülkelerden biri. Yabancı yatırımcılara tanınan 5 yıl kurumlar vergisi muafiyeti 1 Ocak 2008’de kaldırılmıştı. Ancak bu tarihten önce kurulmuş şirketler, bu ayrıcalıktan halen yararlanıyor. Yeni kurulan şirketler içinse kurumlar vergisi oranı yüzde 10.
Henüz AB üyesi olmamasına rağmen Kosova’yla birlikte para birimi olarak euro’yu kullanan Karadağ, birçok şirketini özelleştirerek önemli adımlar attı…
Balkanların çiçeği burnunda ülkeleriyle Türkiye’nin ilişkileri de büyük bir hızla gelişiyor. Türkiye’nin AB üyesi Slovenya’yla dış ticareti 1 milyar dolara dayandı. Sırbistan’la 1 Haziran 2009 tarihinde imzalanan serbest ticaret anlaşması (STA), 1 Eylül 2010’da yürürlüğe girdi. Türkiye ile Sırbistan arasında geçen temmuz ayından bu yana vize de uygulanmıyor.
Ankara, bu ülkelerden Makedonya ve Karadağ’la da STA imzalamış durumda. Türk vatandaşları Karadağ ve Kosova’ya vizesiz girebiliyor. Türk ihracatçısı açısından henüz bakir olan bu ülkelerden, gümrük vergisinin olmaması nedeniyle ithalat da cazip…
İnşaat ve gıdada potansiyel büyük
2004’ün nisan ayında AB’ye tam üyelik başvurusu yapan Makedonya, 17 Aralık 2005’te adaylık statüsü kazandı. Brüksel’le müzakereleri süren ülkenin 2012 yılında birliğe tam üye olması bekleniyor. 7 Eylül 1999’da imzalanan serbest ticaret anlaşması uyarınca, Türk ürünleri Makedonya’ya sıfır gümrükle girebiliyor. 2008’da 324 milyon dolar olan ikili dış ticaret hacmi, 2009 yılında küçük bir düşüşle 323 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak Makedonya’nın toplam ithalatı içinde 2008’de yüzde 3.9 olan Türkiye’nin payı geçen yıl yüzde 5’e yükseldi. Eğer ki Makedonya nakliye şirketleri için önerilere ihtiyacınız varsa yardımcı olabilirim. Bu yazıma yorum yazmanız yeterli.